gpix_logo_90px

Visualització Gigapíxel

Bernardino di Benedetto di Biagio ‘Il Pinturicchio’

Perugia, 1454 – Siena, 1513

La seua pràctica artística es desenvolupa a la Itàlia del del Quattrocento. De la trajectòria professional del sobrenomenat com ‘Il Pinturicchio’ destaca el seu pas per Roma, on col·labora amb Perugino en la Capella Sixtina, desenvolupa encàrrecs per als Bufalini i presta el seu servei al Papa Innocenci VIII. Entre els serveis prestats per als alts càrrecs i d’alt poder de l’època, es troben també els treballs de renovació i decoració d’interiors com els del conjunt dels sis apartaments Borgia en el Palau Apostòlic del Vaticà.

Mare de Déu de les febres

ca. 1500. Oli i or sobre fusta. 154.8×75.8 cm.

El vincle del pintor amb en el mecenatge dels Borja s’evidencia en aquesta obra que va ser encarregada per Francisco de Borja, parent del papa Alexandre VI, per a la decoració de la capella votiva dedicada a la Verge de les Febres i als Doctors de l’Església en la col·legiata de Xàtiva.
L’obra pictòrica recull l’escena en la qual la Verge, representada com Mater Sapientae, ensenya a llegir al xiquet i en la part baixa dreta de la composició es troba amb actitud orant el bisbe i mecenes.
En el tractament de la policromia i les formes s’observa la convivència d’elements tradicionals, com el treball dels daurats, amb la influència flamenca especialment visible en el tractament tècnic minuciós i detallista. L’obra posseeix un ampli espectre cromàtic, on destaquen el roig i el carmí de les vestidures i els verds de la vegetació, realitzada a més amb un gran rigor botànic. Gràcies a la fotografia gigapíxel podem observar amb claredat els adorns com en la vestimenta del bisbe i l’escambell sobre el qual es manté dret el xiquet. Entre ells s’observa l’escut dels Borja, en l’interior dels quals es representa un bou. Als peus del prelat també s’observa el minuciós tractament amb el qual ha sigut treballat la mitra. No es tracta d’una mitra simple, sinó d’una vestidura sagrada carregada amb adorns i pedres precioses.

Museu de Belles Arts de València

Inv. 273

Sala 8

Col·lecció Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles