gpix_logo_90px

Visualització Gigapíxel

Joan de Joanes

València, ca. 1504 – Bocairent, 1579

Vicent Joan Masip, més conegut pel seu sobrenom Joan de Joanes, va ser un pintor valencià que va aconseguir destacar en el panorama renaixentista espanyol de meitat del XVI, al qual també van pertànyer pintors com el seu propi pare Vicent Masip. El mestratge de Joan de Joanes també va poder ser depositada en retaules de catedrals com la de Segorbe o en el Retaule de Sant Esteban, de l’església de Sant Esteban de València.

Després de desenvolupar el retaule de Segorbe, la seua fama va ser en augment i es va convertir en una personalitat artística molt demandada a València. Va dur a terme temàtiques mitològiques i de retrats com els d’Alfons V i el de don Lluís Castellà de Vilanova, però la temàtica que ocupa la major part dels seus llenços és la religiosa.

Sant Sopar

1534. Oli sobre fusta. 92.1 x 85.6 cm.

Aquesta pintura es considera la primera obra realitzada en exclusiva per l’artista, ja que Joan de Joanes va pintar en col·laboració amb el seu pare des de ben jove.

En l’escena es representa, el moment en el qual Crist va reunir els seus deixebles en el sopar de Pasqua del Dijous Sant i va anunciar que un d’ells ho trairia. Jesús de Natzaret es situa en el centre de la composició i a banda i banda queden repartits equilibradament les figures dels deixebles. La pintura conté tractaments naturalistes com les que es recullen en els elements de la natura morta i una gamma rica de tonalitats i llums que ajuden a enaltir els volums de les figures i les vestidures tant de Jesús com dels seus deixebles. La perspectiva queda reforçada per una obertura en la paret en l’espai de la qual s’albira el punt de fugida en el qual s’emmarca un horitzó rural i muntanyenc. A més de la lluminositat de la pintura amb la qual estan treballats els personatges, el recurs de l’enfosquiment del fons permet eliminar detalls inoportuns i centrar l’atenció en la iconografia i els gestos facials que conjuntament tracten de difondre un missatge als altres.

Museu de Belles Arts de València

Inv. 305

Sala 5

Església parroquial de Santa Caterina, València