gpix_logo_90px

Visualització Gigapíxel

Anton van Dyck

Anvers, 1599 – Londres, 1641

Pintor i dibuixant d’estil flamenc format al taller de Hendrick van Belen. El seu progrés i maduració li van permetre fer treballs com a ajudant per a artistes, com Pedro Pablo Rubens, o treballs al servei de mecenes, com el duc de Buckingham i el comte de Arundel, durant una estada de curta duració a Londres (1620), ciutat anglesa a la qual tornaria dotze anys més tard cridat pel Rei i mecenes Carles I. Gènova, Roma, Venècia i Sicília, entre altres, es convertirien també en estades de treball per a l’artista.

Francesc de Moncada

1634. Oli sobre tela. 300×235.8 cm.

Aquest retrat eqüestre de Francesc de Moncada, III marqués de Aytona, nascut a València en 1586, va ser realitzat després de ser nomenat governador general dels Països Baixos.

El marqués es representa a lloms d’un cavall de llargues crineres, el pelatge de les quals absorbeix la màxima llum de l’escena al costat de l’armadura completa del seu genet, qui amb un bastó de comandament a les seues mans evidencia en l’escena el seu poder. La importància de la seua persona queda retratada també en la banda roja cenyida al seu braç esquerre.

Aquest retrat eqüestre va pertànyer al Louvre i va passar a les mans del Museu de Belles arts després de ser llegada pels familiars del Coronel Manuel Montesinos i Molina en 1941 a l’Acadèmia de Sant Carles.

Gràcies al complex procés de restauració, dut a terme pels restauradors del propi Museu de Belles arts de València i del Institut Valencià de Conservació i Restauració de Bens Culturals (IVCR+i), es pot veure la majestuositat de l’obra i el gran domini amb el qual s’ha treballat el retrat, gènere que va portar al seu autor a convertir-se en el principal retratista flamenc.

Museu de Belles Arts de València

Inv. 494

Sala 17

Llegat de las famílies Montesinos Checa i Trénor Montesinos (1941)